,

Gentle Giant … Dogs

Onze kennel: GENTLE GIANTS GLORY

Ik heb iets met levend erfgoed: bomen, planten en dieren met een stuk vaderlandse geschiedenis in de genen.

Zo vind ik het fijn om te weten dat die kleine rode appeltjes die in onze boomgaard hangen te blozen door mijn grootouders werden geplukt en in de kelder te drogen gelegd. Het ‘Blauw van Sint-Niklaas’?! Mijn favoriet konijn.

Dat er niets boven trekpaarden gaat – voor mij althans – is wel duidelijk. Als ik ’s morgens vroeg door het raam kijk en ze doemen op in de eerste ochtendnevel, ben ik dankbaar dat ik een bescheiden bijdrage kan leveren aan het voortbestaan van die machtige reuzen.

Maar zij zijn hier echter niet de enige ‘Gentle Giants’. Er zijn er nog: met vier leeuwenpoten als dolle dwazen in ons leven gesprongen, hun kwijl waar ’t hangen wil (vooral tegen je benen), hun geblaf en gehuil dat klinkt als ‘mama’ …

Olive (voluit: Olive Truffe Médiévalle) en Prosper (Johnny z Podjermanske Skaly) waren onze eerste Sint-Hubertushonden. ‘Bloedhonden’ in de volksmond, maar zo zachtaardig! Na dit legendarische koppel kwamen Ciocco (Barmalei iz Doma Leshego) en Rachel (Irma Rachel z Krivoklatskych Hvozdu).

De Sint-Hubertushond is het oudste Belgische hondenras. Sint Hubertus himself hield er anno 700 al een ganse meute op na. Ze werden vooral gebruikt voor de hertenjacht en om verdwaalde reizigers te zoeken. Hun neus is fenomenaal. Om die reden lopen er vandaag ook bloedhonden rond in het Virungapark (Noord-Kivu, Congo), waar ze worden ingezet bij het opsporen van stropers.

Deze giants delen dus ons leven: soms uitbundige speelse knuffelberen, soms indrukwekkende loebassen. Saai zijn ze nooit…

Olive en Prosper zorgden voor een schitterend nageslacht. Verschillende van hun kinderen vallen regelmatig in de prijzen in shows en met speurwerk. Dochter ‘Queen Billy’ is meervoudig Bulgaars kampioen.

In november 2019 namen de pups van Olive en Ciocco een trieste start. Papa Ciocco overleed aan een niercrisis. Mama Olive stierf een week later tijdens de keizersnede. Ik werd ‘puppy mom’ en met veel papflesjes en nog meer liefde hebben we ze op weg gezet. Nu maken ze elk hun eigen gezin blij.

Met ‘Gentle Giants Glory’ willen we er verder toe bijdragen dat dit authentieke en oudste Belgische hondenras  bovenaan de lijst van levend erfgoed prijkt. Het is een hele eer.

https://www.rashondenonline.be/vandegentlegiants.html

http://www.chiens-de-saint-hubert.be/

.