Zelfkennis is het begin van alle wijsheid… of van verbetering.

Gnothi Seauton’, ‘Ken uzelf’, stond gebeiteld boven de ingang van de tempel van Apollo in Delphi.
Het gebod wordt toegeschreven aan ten minste zes Griekse wijsgeren waaronder Pythagoras.

Maar hoe goed kennen wij onszelf? Niet zo goed, volgens professor in management en psychologie Adam Grant die onderzoek deed op de werkvloer en vaststelde dat collega’s je vaak beter kennen dan jij jezelf (The Atlantic, maart 2018).

Jezelf kennen is nochtans de basis om stevig in het leven te staan. Wie zich bewust is van zijn eigenheid en zijn kracht en zich daarmee kan verbinden, krijgt energie.

Jammer genoeg hebben we tijdens het opgroeien vaak geleerd een masker op te zetten: ‘Je mag niet bang zijn, je moet flink zijn, word niet boos, doe maar normaal, grote jongens wenen niet, …’ .  Wij zelf, met onze inzichten en ervaringen, boetseren onze persoonlijkheid. Anderen schaven er de hoekjes en kantjes af. Verspilde moeite, want onze persoonlijkheid kunnen we niet veranderen. We spelen een rol, maar onze ‘verstopte ik’ steekt regelmatig de kop op.

Wie de moed – en de mogelijkheid! – heeft zichzelf te tonen zoals hij is, heeft een grote stap voor: die is geloofwaardig. Die valt niet door de mand. Maar hoe doe je dat?

Het koste me decennia om mezelf min of meer te begrijpen. Om te aanvaarden wat mijn angsten zijn, mij allergieën, mijn zwakke kanten. Waarom ga ik geen uitdaging uit de weg? Hoe komt het dat mijn leven een aaneenschakeling is van hoog vliegen en onzacht vallen? Waarom word ik razend als ik onrecht ervaar? Waarom ben ik zo streng voor mezelf? Zo ongeduldig? Waarom trap ik steeds in dezelfde valkuil?

Toen ik voor het eerst met het Enneagram-ontwikkelingsmodel kennis maakte, was dat een revelatie. Het moment dat ik zwart op wit mijn enneagramtype op papier zag staan, was een stevige confrontatie. Sinds die dag heeft het Enneagram me geleid als een routekaart. Het geeft me inzicht in wie ik ben, het laat me toe om tegelijk kritisch en mild naar mezelf te kijken. Het  nodigt me uit om in de wereld van anderen te stappen. Mijn werkelijkheid is niet jouw werkelijkheid. Mijn denken en voelen is anders dan het jouwe.

Het Enneagram onderscheidt  negen persoonlijkheidstypen en hun onderlinge interacties. Elk type heeft andere kwaliteiten en streeft andere doelstellingen na. Wat je motiveert, waar je je aandacht op richt, wat je vermijdt, … het bepaalt mee je dominante basispersoonlijkheid. Het Enneagram is een  ‘levend’ model: het nodigt je uit om je te ontwikkelen in je eigen type, maar ook om te ontdekken welke uitdagingen andere typen voor je hebben. Inzicht in het Enneagram biedt inzicht in nieuwe ontplooiingskansen en talenten. Je breekt door automatisch gedrag, je kan verder doorgroeien.

‘Zelfkennis is het begin van alle wijsheid’, aldus Socrates. Liever houd ik het bij wat mijn wijze moeder er van maakte:  ‘Zelfkennis is het begin van verbetering’.

****

Wil jij ook groeien naar een betere versie van jezelf?  

 

Dit is ons aanbod:

  • Nodig ons uit bij jou thuis of kom naar Gentle Giants Coaching voor een gezellige avond met vrienden/vriendinnen, met collega’s, met koppels (min. 5 pers.) en krijg inzicht in het Enneagram en de basistypes (deel 1).
  • Nieuwsgierig en de smaak te pakken? Dan ondersteunen wij je verder bij het ontdekken van je basistype, je dominant instinct en je tritype (deel 2).
  • Als toemaatje kan je je nieuwe (zelf-)inzichten aanvoelen tussen onze kudde trekpaarden die ook elk hun basispersoonlijkheid hebben: een bijzondere ervaring die zal bijblijven (min. 5 pers., deel 3).

(Deel 1 en deel 2 kunnen afzonderlijk georganiseerd worden.)

Meer info? Contacteer [email protected]

Om dit proces te kunnen begeleiden volgde Els de opleiding Certificatie Enneagram Professional (Enneagramschool).

 

 

[